Červený Kláštor bude kúpeľným miestom

Obrázok k článku

Od januára bude patriť Červený Kláštor do oficiálneho zoznamu slovenských kúpeľných miest. Vláda dnes odsúhlasila návrh nariadenia, ktorým sa uznáva kúpeľné miesto Červený Kláštor.

 

Materiál bol vypracovaný na návrh obce Červený Kláštor, na ktorej území sa prírodné liečebné kúpele nachádzajú. Ako vysvetlil v minulosti pre agentúru SITA starosta obce Štefan Džurný, oficiálne uznanie kúpeľného miesta im zvýši renomé a je to aj prestíž. Verí, že to zvýši rating obce a priláka viac turistov.

 

Minerálna voda vyviera v obci Červený Kláštor na povrch od nepamäti. Pre svoj zápach ju volajú Smerdžonka, čo znamená smradľavá voda. Vďaka jej špecifickému zápachu po sírovodíku miestni v dávnej minulosti verili, že pochádza z iného, nadprirodzeného sveta, a miesto, kde sa voda a plyny dostávali na povrch, nazvali „jama smrti“. Začiatkom 14. storočia prišli na toto územie najskôr mnísi kartuziáni a po nich kamaldulovia. Keďže sa členovia týchto rádov venovali pestovaniu a zberu liečivých rastlín, výrobe liekov a liečeniu chorých, začali ako prví túto minerálnu vodu využívať v liečiteľstve. Teplý kúpeľ v liečivej vode Smerdžonka začal po prvýkrát pre záujemcov vo vaniach vo svojej stodole pripravovať začiatkom 19. storočia miestny mlynár. Prvú kúpeľnú budovu postavili v roku 1824, v polovici 20. storočia kúpele zatvorili, svoje brány otvorili opäť až v roku 2012. Prírodné liečebné kúpele Červený Kláštor poskytujú ústavnú kúpeľnú starostlivosť pre pacientov od 18 rokov a určené sú pre ľudí s kožnými chorobami, netuberkulóznym ochorením dýchacích ciest, s poruchou látkovej výmeny a žliaz s vnútornou sekréciou, duševnými chorobami, chorobami z povolania a onkologickými chorobami. V roku 2014 získali Kúpele Červený Kláštor – Smerdžonka aj vďaka čistému ovzdušiu Pienin štatút klimatických kúpeľov.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Nový cyklochodník spojí dve kultúrne pamiatky

Slovenskú obec Červený Kláštor a poľskú obec Śromowce Niźne spojí cykloturistický chodník. „Prešiel nám projekt v rámci slovensko-poľskej spolupráce, ktorý spojí dve kultúrne ustanovizne, a to drevený kostolík v Śromowciach Niźnych a Kláštor kartuziánov v Červenom Kláštore,“ povedal pre SITA starosta obce Červený Kláštor Štefan Džurný.

Kláštorný kostol sa nedarí obnoviť už 50 rokov

ČERVENÝ KLÁŠTOR 29. septembra 2004 (SITA) – Zastavenie reštaurátorských prác v kláštornom kostole sv. Antona Pustovníka v Červenom Kláštore spôsobila transformácia fondu Pro Slovakia na program Obnovme si svoj dom. Vylúčením štátnych inštitúcií z možnosti uchádzať sa o granty z programu Obnovme si svoj dom vznikla podľa riaditeľky Krajského pamiatkového úradu v Prešove Márie Polákovej paradoxná situácia, pretože štátna inštitúcia zriadená ministerstvom kultúry nemá možnosť získať peniaze na obnovu kultúrnych pamiatok vo vlastníctve štátu.