Celoslovenská sieť SNM pozýva na návštevu aj cez sviatky

Slovenské národné múzeum (SNM) počas sviatkov upraví vo svojich múzeách otváracie hodiny. Kým na Štedrý deň a v Prvý sviatok vianočný budú múzeá zatvorené, na Štefana pozýva na prehliadku hneď niekoľko múzeí. Zároveň je pre návštevníkov pripravených niekoľko podujatí, ktoré im spríjemnia sviatočné chvíle, agentúru SITA o tom informovala Markéta Plichtová z oddelenia marketingu a komunikácie SNM.

Deň pred Vianocami, vo štvrtok 23. decembra budú otvorené všetky bratislavské múzeá Slovenského národného múzea. V Bratislave budú návštevníci môcť navštíviť SNM-Prírodovedné múzeum, Detské múzeum SNM, múzeá na Žižkovej ulici (SNM-Archeologické múzeum, SNM-Múzeum kultúry karpatských Nemcov, SNM-Múzeum kultúry Maďarov na Slovensku, Výstavný pavilón Podhradie), SNM-Historické múzeum na Bratislavskom hrade, SNM-Múzeum kultúry Chorvátov na Slovensku a SNM-Múzeum židovskej kultúry. V Martine budú otvorené všetky expozície SNM okrem Múzea Andreja Kmeťa, ktoré je dlhodobo v rekonštrukcii. Na návštevníkov sa v tento deň tešia aj hradné múzeá – Červený Kameň, Zámok Bojnice, Hrad Modrý Kameň, Kaštieľ Betliar a Hrad Krásna Hôrka. Otvorené budú mať aj v SNM-Spišskom múzeu v Levoči, v SNM-Múzeu ukrajinskej kultúry vo Svidníku, ale aj v SNM-Múzeu Slovenských národných rád v Myjave.


Na Štedrý deň a 25. decembra budú všetky pracoviská zatvorené. Druhý sviatok vianočný, 26. decembra budú otvorené len niektoré múzeá – SNM-Prírodovedné múzeum, SNM-Múzeum Bojnice, SNM-Spišské múzeum, SNM-Múzeum bábkarských kultúr a hračiek na Hrade Modrý kameň a martinské múzeá SNM, a to konkrétne SNM-Etnografikcé múzeum a SNM-Múzeum slovenskej dediny a SNM-Múzeum kultúry Rómov na Slovensku. Na druhý sviatok vianočný pozýva napríklad Bojnický zámok od 10:00 do 15:00 na podujatie Šľachtické Vianoce a Traja králi na zámku. Obľúbená zimná akcia sa tu však dá navštíviť až do 6. januára.


Ako počas vianočných sviatkov stolovala šľachta, zistia návštevníci SNM-Múzea Betliar. Až do 10. januára je expozícia v kaštieli obohatená zaujímavé predmety a dokumenty z 18. až 20. storočia po rodine Andrášiovcov. Špeciálne vianočné podujatie Vianoce na hrade pripravili aj v SNM-Múzeu bábkarských kultúr a hračiek na hrade Modrý Kameň. Uskutoční sa v utorok 21. decembra o 17:00 v areáli hradu Modrý Kameň. Návštevníkom spríjemnia sviatočné chvíle speváci, herci či rozprávkové postavy. Predvianočnú atmosféru navodí jarmok a podujatie vyvrcholí vypustením Balónov šťastia z hradných zrúcanín.


SNM-Prírodovedné múzeum v Bratislave láka v týchto dňoch na novú expozíciu Zázrak prírody. Biodiverzita Slovenska prezentujúcu rozmanitosť slovenskej prírody. Nielen divého kanca a iné zvieratá žijúce na našom území, ale aj rastlinstvo a huby budú môcť objavovať návštevníci múzea aj počas druhého sviatku vianočného. Ešte pred vianočnými sviatkami pripravilo SNM-Prírodovedné múzeum pre deti aj veľkú predvianočnú pátraciu akciu pre všetkých zvedavcov. Predvianočné strašidlenie, ktoré sa uskutoční 22. decembra od 18:00 až do neskorých večerných hodín, je však určené len pre tých, ktorí sa neboja tmy.


Aj časť Silvestra možno stráviť v múzeu. Posledný deň v roku budú otvorené v Bratislave dopoludnia do 12:00 SNM-Prírodovedné múzeum, do 15:00 SNM-Historické múzeum a do 18:00 Detské múzeum SNM. Do 14:00 budú 31. decembra otvorené: SNM-Múzeum Červený Kameň, SNM-Múzeum Bojnice, Slovenské národné múzeum v Martine (SNM-Etnografické múzeum v Martine, SNM-Múzeum Karola Plicku, SNM-Múzeum slovenskej dediny a SNM-Múzeum kultúry Rómov na Slovensku, SNM-Spišské múzeum v Levoči, SNM-Múzeum bábkarských kultúr a hračiek na hrade Modrý Kameň, Múzeum kultúry ukrajinskej kultúry vo Svidníku a Múzeum rusínskej kultúry v Prešove.


Nový rok, 1. január bude dňom pracovného pokoja aj pre múzejníkov. Od 2. januára však bude už väčšina múzeí k dispozícii. Vo štvrtok 6. januára budú môcť sviatočný deň návštevníci stráviť v SNM-Prírodovednom múzeu, v Detskom múzeu SNM, v SNM-Múzeu Červený Kameň, v SNM-Múzeu Bojnice, v múzeách SNM v Martine, v SNM-Spišskom múzeu v Levoči, SNM-Múzeu bábkarských kultúr a hračiek na hrade Modrý Kameň, v SNM-Múzeu ukrajinskej kultúry vo Svidníku a v SNM-Múzeu rusínskej kultúry v Prešove.


Podrobnosti o otváracích hodinách múzeí Slovenského národného múzea možno nájsť na webstránke http://www.snm.sk.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Slovenské národné múzeum

Slovenské národné múzeum je najväčšou múzejnou inštitúciou v Slovenskej republike. Pôsobí viac ako sto rokov. Má vo svojom zbierkovom fonde viac ako 3,5 mil. zbierkových predmetov zo všetkých vedných odborov. Spravuje aj niekoľko desiatok objektov, mnohé sú zapísané v Registri kultúrnych pamiatok Slovenskej republiky. Múzeum taktiež spravuje dve múzea ľudovej architektúry v prírode, päť hradov, ktoré patria k najnavštevovanejším na Slovensku. Spišský hrad je súčasťou pamiatkovej rezervácie na Spiši, zapísanej do Registra svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.

Pobočky SNM otvoria aj cez Veľkú noc

Špecializované múzea Slovenského národného múzea budú mať počas Veľkonočných sviatkov upravené otváracie hodiny. Počas všetkých štyroch voľných dní od 2. do 5. apríla bude pre návštevníkov otvorené Spišské múzeum v Levoči a Spišský hrad, Zámok Bojnice a hrad Červený Kameň. Na Veľký piatok 2. apríla bude otvorený hrad Červený Kameň a Spišský hrad od 9:00 do 16:00, Zámok Bojnice od 10:00 do 15:00, Spišské múzeum v Levoči – Mestská radnica, Dom majstra Pavla a expozícia Výtvarná kultúra na Spiši v čase od 9:00 do 17:00.

Slovenské národné múzeum ponúka novú vstupenku

Návštevníci Slovenského národného múzea (SNM) v Bratislave môžu navštíviť na jednu vstupenku sedem múzeí, ktoré pod neho spadajú. Týka sa to Prírodovedného múzea, zrekonštruovanej budovy a expozície Múzea židovskej kultúry na Židovskej ulici, Múzea kultúry Chorvátov na Slovensku v Devínskej Novej Vsi a štyroch budov múzeí na Žižkovej ulici – teda Archeologického múzea, Múzea kultúry karpatských Nemcov, Múzea kultúry Maďarov na Slovensku a Výstavného pavilónu Podhradie.

Vo Viedni bude Noc múzeí

5. októbra 2004 (SITA) – V sobotu sa v rakúskej metropole uskutoční kultúrne podujatie s názvom “Dlhá noc múzeí”. Ak to návštevníci časovo zvládnu, budú si môcť od večera do jednej hodiny v noci vychutnať nočný pohľad umeleckých zbierok a aktuálnych výstav v 61 múzeách, ku ktorým patrí Historické múzeum, Múzeum Sigmunda Freuda, Leopoldovo múzeum, Židovské múzeum a mnohé ďalšie.