Budatínsky park navštívi mesačne približne 30-tisíc ľudí

Obrázok k článku

Žilinský samosprávny kraj koncom augusta nainštaloval pri vstupoch do Budatínskeho parku v Žiline dva sčítače. Elektronické údaje za prvý mesiac ukázali, že areál Budatínskeho hradu navštívi mesačne približne 30-tisíc ľudí. Najpopulárnejší je park cez sviatky a víkendy. „Priemerne ním prejde okolo 900 chodcov. No v poslednú septembrovú nedeľu to bolo až 1 818 návštevníkov, ktorí sa vybrali na prechádzku alebo sa rozhodli navštíviť samotný hrad,“ povedal predseda kraja Juraj Blanár. Žilinčanov i turistov lákajú do reálu Budatínskeho hradu aj vynovené hradné priestory a kaplnka, ktoré pre verejnosť sprístupnili koncom júla.

 

„Zrekonštruovaná je časť druhého a celé tretie podlažie a okrem artefaktov histórie očarí turistov aj jedinečná expozícia drotárstva. Záujem je i o barokovú kaplnku z 18. storočia. Je to nádherný priestor, ktorý prirodzene upúta,“ povedala riaditeľka Považského múzea Zuzana Kmeťová. Jedna z najstarších architektonických pamiatok v Žiline prešla od roku 2009 obnovou za viac ako päť miliónov eur a Žilinský kraj plánuje do budúcnosti úpravy za ďalšie dva milióny eur. „Momentálne dokončujeme obnovu vonkajších fasád a čaká náš ešte rekonštrukcia hospodárskych budov pred hradom,“ dodal Blanár.

 

Budatínsky park je od roku 1963 národnou kultúrnou pamiatkou. Pred šiestimi rokmi žilinská župa päťhektárový park kompletne revitalizovala a vrátila mu pôvodnú podobu anglického parku z 18. storočia. Obnova historického parku na sútoku Váhu a Kysuce stála vyše 920-tisíc eur a spočívala vo výrube chorých stromov a prehusteného podrastu, výsadbe nových stromov a kríkov, rekultivácii trávnikov či vybudovaní nových chodníkov, lavičiek, osvetlenia a zavlažovacieho systému.

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články