Bratislava: Zrekonštruovaný Aponiho palác by mohli otvoriť v apríli

Obnovený Aponiho palác v bratislavskej mestskej časti Staré Mesto by mohli pre verejnosť otvoriť v apríli budúceho roka. Ako pre agentúru SITA uviedol riaditeľ Mestského investora pamiatkovej obnovy (Paming) Cyril Vaňo, dovtedy by mali byť ukončené všetky rekonštrukčné práce a archeologický výskum v podbrání paláca. “Samotné stavebné práce by mohli byť hotové koncom decembra alebo začiatkom januára budúceho roka. Už sú osadené parkety, dokončené maľby, tapety a všetky rozsiahle práce. V súčasnosti sa napríklad ešte montujú historické kachle. Pôvodne boli štyri, teraz ich bude deväť,” povedal Vaňo. Ako ďalej uviedol, termín ukončenia rekonštrukčných prác predlžuje rozsiahly archeologický výskum v podbrání a v časti budúcej kuchyne. “Je to náročné, ale uvedomujeme si, že je to potrebné,” zdôraznil riaditeľ organizácie Paming. Zároveň doplnil, že na dokončenie Aponiho paláca a obnovu priľahlej Starej radnice má Paming na rok 2008 k dispozícii 230 miliónov korún.

Po otvorení obnoveného Aponiho paláca sa bude v suteréne a na prízemí nachádzať výstavná expozícia vinohradníctva. Prvé a druhé nadzemné podlažie bude venované historickému bývaniu s dobovým nábytkom z konca 18. a začiatku 19. storočia. Prvé poschodie bude pritom slávnostné, nachádzať sa tu budú napríklad šľachtické salóniky. Druhé poschodie bude zamerané na meštiacke bývanie, návštevníci si budú môcť prezrieť starodávne spálne, jedálne či salóniky. “Nebude to však nábytok, ktorý bol v Aponiho paláci v minulosti. Budú to síce originálne predmety, ale z depozitára nášho múzea,” vysvetlila Marta Janovičková z Múzea mesta Bratislavy.

V rámci rekonštrukčných prác opravili strešnú krytinu, krov a na streche osadili klimatizáciu. Taktiež sa podarilo obnoviť podlahy a položiť parkety. Hotové sú okná, drevené obklady, umelecko-remeselnícke či kamenárske práce. V miestnostiach je už vymaľované. Na prvom poschodí zasa napríklad hodvábne a iné plátenné tapety, na druhom poschodí maľby, o ktorých sa dosiaľ nevedelo a ktoré odhalil až pamiatkársky výskum. V podbrání objavili nenarušenú dvojpodlažnú vypaľovaciu pec z keltského obdobia. “Je to skutočne významný nález. Odborníci tvrdia, že má európske parametre. Vypaľovať sa tam pritom mohli aj veľké nádoby až do 70 alebo 80 centimetrov. Otvormi v spodnej časti bol zasa vháňaný horúci vzduch. Na to obdobie to bola moderná vypaľovacia pec,” tvrdí Vaňo.

Práce budú pokračovať na budúci rok aj v ostatných objektoch mestského múzea. “Postupne by sa dokončil celý komplex a vznikol by tak jeden vynikajúci komplex pre umiestnenie múzea s veľmi slušným vybavením na európskej úrovni. Bratislava sa nebude musieť hanbiť pred zahraničnými návštevníkmi,” povedal Vaňo.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Opravia Starú radnicu a Aponyiho palác

BRATISLAVA 23. augusta (SITA) – S rekonštrukčnými prácami na budovách Starej radnice a Aponyiho paláca v Bratislave začne mestská organizácia Paming najskôr v druhej polovici budúceho roku. Agentúru SITA o tom informovala vedúca inžinierskych činností Pamingu Zdenka Turzíková. “Opraviť by sa mala strecha Starej radnice zo strany Hlavného námestia a fasády vo vnútri radničného námestia,” povedala Turzíková.

Bratislavskú Starú radnicu začnú rekonštruovať v septembri

Starú radnicu v Bratislave by mali začať rekonštruovať po 15. septembri 2008. Pôvodne sa mala radnica uzavrieť už pred letom, vedenie mesta sa však rozhodlo, že nádvorie radnice bude otvorené a prístupné verejnosti ešte počas tohtoročného Kultúrneho leta 2008. Expozícia Múzea mesta Bratislavy nachádzajúca sa v objekte Starej radnice, tak bude pre záujemcov otvorená celé leto.