Bojnický oltár a maľby Hložníka v GMB už len do piatku

BRATISLAVA 30. mája 2004 (SITA) – Unikátne výstavy – Bojnický oltár a Vincent Hložník: Obrazy 1941-1949 vystavuje Galéria mesta Bratislavy (GMB) už len do piatku. Vzácne dielo florentských majstrov 14. storočia a 72 malieb majstra slovenskej moderny si priaznivci výtvarného umenia môžu pozrieť denne od pondelka do piatku v Pálffyho paláci na Panskej 19 denne okrem pondelka od 11:00 do 18:00. Vystavenie vzácneho originálu oltára spolu s dielami jednej z najvýznamnejších postáv slovenského moderného umenia umožnila spolupráca GMB s pobočkou Slovenského národného múzea v Bojnickom zámku a Talianskym kultúrnym inštitútom. Podľa riaditeľa GMB Ivana Jančára na prvý pohľad neobyčajné spojenie ukážkového diela talianskeho trecenta – umenia 14. storočia, s maľbami Vincenta Hložníka (1919 – 1997), nie je vôbec atypické. Bojnický oltár vznikol v toskánskej Florencii a o Vincentovi Hložníkovi je zároveň známe, že práve v Taliansku načerpal veľa inšpirácie. Výber vystavených Hložníkových malieb je výnimočný tým, že až 37 z nich je zo súkromných zbierok. Výstava je tak jedinečnou príležitosťou pozrieť si aj tie výtvarníkove maľby, ktoré sú inak pre verejnosť nedostupné.

(SITA, zd;tm), 0126

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Bojnický zámok patrí rozprávkam

BRATISLAVA 18. júna (SITA) – Fantázia a čary ovládli oddnes až do nedele Bojnický zámok. Zámocké múzeum Slovenského národného múzea v Bojniciach (okres Prievidza) ponúka malým i veľkým denne od 9:00 do 17:00 rozprávkový program. Návštevníkov čaká zaujímavá prehliadka, počas ktorej sa dozvedia, že Bojnický zámok je pre kliatbu ťažko prístupný. Rozprávkové bytosti sa totiž rozhodli prevziať vládu nad zámkom do svojich rúk a zámok môžu odkliať iba traja odvážni mládenci.

Bojnický oltár – 1340-1360

Galéria mesta Bratislabvy, SNM – Múzeum Bojnice a Taliansky kultúrny inštitút si Vás a Vašich priateľov dovoľujú pozvať na výstavu ktorá bude sprístupnená v Pálffyho paláci Galérie mesta Bratislavy na Panskej 19 v Bratislave od 6. mája 2004

Východoslovenská galéria 1952- 2002

Východoslovenská galéria v Košiciach si pripomína 50. výročie od začiatku svojej zberateľskej a výstavnej činnosti. Bola založená ako druhá slovenská galerijná inštitúcia (po SNG v Bratislave) a dnes sa zaraďuje medzi najväčšie a najstaršie slovenské zberateľské inštitúcie podobného druhu.

Majstrovské diela umenia 20. storočia zo zbierok SNG

Koncepcia reprezentatívneho výberu diel vychádza zo zámeru predstaviť najvýznamnejšie obsahové, formálne a významové okruhy, tendencie a štýlové metamorfózy v časovom slede jednotlivých desaťročí: od prežívania estetiky akademizmu, luminizmu, secesiou poznačeného symbolizmu, cez vznik a konštituovanie monumentalizačného úsilia národnej moderny, jej rozvoj a obohatenie o avantgardné impulzy v 30. rokoch, prínos výtvarnej generácie obdobia vojny vyznievajúci ešte v 50. rokoch, progresívne neoavantgardné úsilia 60. rokov, viac-menej alternatívne podoby výtvarného umenia obdobia totality, tzv. novej maľby a sochy 80. rokov ako i multimediálne snahy záveru 20. storočia.

Vincent Hložník – Obrazy 1941-1949

Už Hložníkova prvá samostatná výstava v roku 1942 v Dome umenia na Dostojevského rade v Bratislave bola nielen razantným ohlásením nevšedného talentu, ale aj predznamenaním tvorivého programu novej nastupujúcej generácie slovenského výtvarného umenia. Na pomerne pokojnú slovenskú výtvarnú scénu s idealizáciou slovenskej dediny priniesol výrazne dramatickejšiu atmosféru okupovanej Prahy.