Bienále ilustrácií Bratislava má 50 rokov, štartuje dnes

Obrázok k článku

Viac ako 2 400 ilustrácií od ilustrátorov z 50 krajín sveta možno oddnes 25. októbra vidieť na jubilejnom 25. ročníku Bienále ilustrácií Bratislava (BIB). Bienále slávnostne otvoria dnes o 17:00 v historickej budove Slovenského národného divadla v Bratislave. Súťažnú časť BIB a ostatné reprezentatívne výstavy možno tradične navštíviť v Dome umenia na Nám. SNP 12 v Bratislave. V zrekonštruovanom priestore V-klubu, na prízemí Domu umenia, sa počas nadchádzajúceho víkendu uskutoční Medzinárodné sympózium BIB. Autorom výtvarno-priestorového riešenia jubilejného BIB 2015 je D&D štúdio a autorkou plagátu grafická dizajnérka Katarína Lukič-Balážiková. Agentúru SITA o tom informovali organizátori BIB, Bibiana – Medzinárodný dom umenia pre deti a Ministerstvo kultúry SR.

 

BIB však nie sú iba výstavy, ale aj ocenenia. Medzinárodná porota zložená z odborníkov z oblasti knižnej kultúry z rôznych krajín tradične tesne pred otvorením bienále rozhodne o nositeľoch – Grand Prix, piatich Zlatých jabĺk, piatich Plakiet a Čestných uznaní vydavateľstvám. O cene rozhodla aj detská porota a jednu cenu udelil taktiež primátor hlavného mesta SR, Bratislavy. Najvyššie ocenenie Grand Prix získala Laura Carlin z Veľkej Británie, pätica Zlatých jabĺk BIB pôjde do rúk autorov: Mirocomachiko z Japonka, Elena Odriozola zo Španielska, Javier Zabala zo Španielska, Ronald Curchod zo Švajčiarska a Bingchun Huang (Mi He) z Číny. Plakety BIB dostanú: Annemarie van Haeringen (Holandsko), Myung-Ae Lee (Južná Kórea), Natalia Salienko (Rusko), Renate Wacker (Nemecko) a Levi Pinfold (Veľká Británia). Čestné uznanie pre vydavateľstvo za podporu rozvoja obrázkových kníh porota udelila vydavateľstvu Kan Ya Ma Kan z Palestíny za knihu od Rose Shoumali The Black Fish. Čestné uznanie pre vydavateľstvo za mimoriadny vydavateľský počin patrí podľa medzinárodnej jury Dar Onboz Publishing House z Libanonu za titul Hkeyeh a Athar a slovenskému vydavateľstvu Artforum za knihu Moniky Kompaníkovej Hlbokomorské rozprávky.

 

Na bienále sa okrem súťažnej časti výstavy originálov ilustrácií kníh pre deti predstavujú tradične výstavy nositeľa ceny Grand Prix BIB z predchádzajúceho ročníka a nositeľov Cien H. CH. Andersena za ilustrácie a literatúru za rok 2014. V čestnej sále Domu umenia tak návštevníci nájdu kolekciu ilustrácií švajčiarskych ilustrátoriek Niny Wehrle a Evelyne Laube, ktoré za svoju ilustračnú tvorbu získali cenu Grand Prix BIB 2013. Prezentuje sa tu i tvorba Rogera Mella z Brazílie, ktorý získal Cenu H. CH. Andersena 2014 za ilustrácie. Spolu s originálmi ocenených autorov sú vystavené aj knihy a text o držiteľke Ceny H. CH. Andersena 2014 za literatúru Nahoko Uehashi z Japonska a tvorba slovenskej nositeľky Plakety BIB 2013 Daniely Olejníkovej. Novinkou je prezentácia Pamätnej ceny Astrid Lindgrenovej, ktorú v tomto roku získala organizácia z Južnej Afriky PRAESA. “Keďže v tomto roku oslavujeme 50. výročie založenia Bienále ilustrácií Bratislava, pripravili sme výstavu História BIB, kde predstavíme významné momenty päťdesiatročnej histórie bienále,“ avizujú organizátori v tlačovej správe k jubilujúcej súťažnej prehliadke ilustrácií. Na BIB 2015 sa spolu prezentuje 355 ilustrátorov z 50 krajín z celého sveta, napríklad z Brazílie, Čile, Číny, Japonska, Južnej Afriky, Mexika, Nemecka, Sýrie či Turecka, a samozrejme, veľký priestor má aj domáca tvorba. Spolu je na výstavách 25. ročníka bienále 2 426 ilustrácií a 441 kníh.


V rámci BIB sa okrem výstav v Dome umenia konajú aj sprievodné výstavy v zahraničných kultúrnych inštitútoch a viacerých bratislavských galériách. V Bibiane – Medzinárodnom dome umenia pre deti dostali priestor dvaja zo zakladateľov Bienále ilustrácií Bratislava, svetoznámi tvorcovia slovenskej ilustrácie a grafiky – Albín Brunovský a Miroslav Cipár. Okrem nich tu vystavuje aj Peter Uchnár, ktorý okrem Zlatého jablka BIB 1999 získal aj Cenu detskej poroty v roku 2009 a Cenu primátora Bratislavy na BIB 2013.

 

Ideou vzniku súťažnej prehliadky originálov ilustrácií kníh pre deti a mládež sa zakladatelia budúceho BIB zaoberali už začiatkom 60. rokov 20. storočia. Tak vznikla v roku 1965 celoštátna československá výstava s názvom “Ilustrácie pre deti Bratislava“, ktorá sa považuje za nultý ročník Bienále ilustrácií Bratislava. Stala sa prvým podujatím, ktoré umožnilo široké porovnanie ilustračnej tvorby pre deti a mládež v rámci Československa a prvou výstavou, ktorá ponúkla porovnanie originálov ilustrácií s hotovým knižným dielom. Zúčastnilo sa na nej 37 českých a slovenských ilustrátorov. Už o dva roky, v roku 1967, sa uskutočnil 1. ročník Bienále ilustrácií Bratislava (BIB). Medzi jeho zakladateľov patria: Dušan Roll, Miroslav Cipár, Albín Brunovský a ďalší nadšenci ilustrácií kníh pre deti. Na prvom ročníku sa zúčastnilo 320 ilustrátorov z 25 krajín a na zatiaľ poslednom BIB 2013 to bolo 362 autorov ilustrácií zo 49 krajín. Dodnes podľa organizátorov možno BIB považovať za najväčšie nekomerčné podujatie svojho druhu na svete. Počas predošlých 24 ročníkoch sa prezentovalo 7 225 ilustrátorov zo 109 krajín s 57 434 originálmi ilustrácií a vyše 9 000 titulmi kníh. S aktuálnym 25. ročníkom stúpol počet ilustrácií na 59 860 a kníh na približne 9 500.

 

Medzinárodná súťažná prehliadka originálov ilustrácií kníh pre deti BIB je najvýznamnejším podujatím Bibiany – Medzinárodného domu umenia pre deti. Koná sa pod záštitou UNESCO a Medzinárodnej únie pre detskú knihu (IBBY) s podporou Ministerstva kultúry SR každý nepárny rok na jeseň v septembri a októbri v hlavnom meste Slovenska v Bratislave. Je to najvýznamnejšie podujatie výtvarného umenia a ilustrácie pre deti v celosvetovom kontexte. Každý druhý rok sa na ňom stretáva to najlepšie z ilustrátorskej oblasti.

 

 

 

Foto: SITA/Marián Peiger

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Ilustrácie ocenené na Bienále ilustrácií Bratislava v USA

Ilustrácie ocenené na Bienále ilustrácií Bratislava (BIB) vystavovali v USA. Počas týždňa do piatka 24. septembra 2010 sa v sídle Organizácie Spojených národov v New Yorku konala výstava slovenských ocenených ilustrátorov na BIB v rokoch 1967 až 2009. Prehliadka otvorená v rámci začiatku 65. zasadnutia Valného zhromaždenia OSN bola výnimočná aj tým, že počas tohto zasadnutia mali len tri štáty z celého sveta povolenie vystavovať v budove OSN, agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa ministerstva kultúry a cestovného ruchu Eva Chudinová.

Gabriel ŠTRBA

Tvorivé obdobie Gabriela Štrbu zasahuje dnes už do úctyhodného piateho desaťročia. Je neprehliadnuteľnou postavou súčasného slovenského umenia – predovšetkým grafiky, kresby a ilustrácie od šesťdesiatych rokov minulého storočia. Ako absolvent pražskej „Umprumky“ , špeciálky prof. K. Svolinského, priniesol na slovenskú umeleckú scénu nové výtvarné prvky a rozdielne umelecké videnie.

Vajnorská galéria Typo&Ars oslávi 15 rokov

Okrúhlych 15 rokov si v týchto dňoch pripomína bratislavská Galéria Typo&Ars. Galéria pôsobiaca vo Vajnoroch na Roľníckej 349 pri tejto príležitosti predstaví od 5. decembra 2010 tvorbu manželov Viery Čepcovej a Petra Čepca. Čepec vystaví prierezovú tvorbu olejomalieb z rokov 2000 až 2009 a prvotiny zo smaltu a jeho manželka Viera kolekcie šperkov, ktoré vytvára kombináciou drôtu, sklených korálikov a smaltu. Vernisáž sa uskutoční 4. decembra o 16:00. Agentúru SITA o tom informoval galerista Peter Čepec.

Orest Dubay – výber z tvorby

Orest Dubay, národný umelec narodil sa 15.8.1919 vo Veľkej Poľane, okres Humenné. V rokoch 1939 – 1943 študoval na oddelení kreslenia a maľovania SVŠT v Bratislave. V roku 1945 sa stáva členom Bloku slovenských výtvarných umelcov.