Benefičný koncert pre banskoštiavnické pamiatky

Niekoľko týždňov boli Štiavničania zahltení zelenými plagátmi, z ktorých sa na nich usmievalo slniečko. Prvý ročník festivalu Banskoštiavnický hudobný tajch sa konal v sobotu 15. mája v miestnom Amfiteátri. Aký teda bol?

Banskoštiavnický hudobný tajch – blamáž, či vydarená akcia?

V prvom rade by som rád poznamenal, že som sa – ako množstvo iných Štiavničanov – festivalu nezúčastnil. Moje hodnotenie sa tak môže opierať len o názory niekoľkých ľudí, ktorí na podujatí boli. Určite však dokážem zdôvodniť svoju neúčasť, a tým možno aj neúčasť množstva ďalších potenciálnych návštevníkov. Vysoká cena, prehnaná žánrová pestrosť, ktorá zaručovala, že festival bol určený všetkým, a tým nikomu, zima a chlad počas májového večera. Tí, čo prišli, si vypočuli prezidenta Rudolfa Schustera, Pavla Hammela a Prúdy, Vaša Patejdla, Mishu, Roba Pappa a Hex.

Návštevníci, ktorí obetovali svoje ťažko zarobené korunky (alebo korunky svojich rodičov) zrejme neoľutovali, vedeli na čo idú a úrovňou ich koncerty iste nesklamali. Je ale škoda, že ich bolo žalostne málo. Len letmý pohľad na fotografie z festivalu naznačuje, že v obecenstve dominovali hostia festivalu. Niekoľko desiatok platiacich divákov zrejme nezodpovedá energii a množstvu prostriedkov, vynaložených na propagáciu. Je teda na organizátoroch, aby festival zhodnotili a to, čo bolo zlé už v budúcom roku neopakovali. Ak vôbec bude nejaké nabudúce…

Rastislav Marko

Pre koho bol benefičný koncert?

Keď dvaja robia to isté, nemusí to byť to isté… Pred niekoľkými rokmi zorganizoval Spolok Banskej Štiavnice ‘91 benefičný koncert. Takto získané financie mali (ako si to aj benefičná akcia žiada) konkrétny cieľ – zachrániť padajúci historický renesančný dom č. 5 na Remeselníckej ulici. Organizátori koncert usporiadali v Bratislave v Redute, pozvali ľudí, ktorí Štiavnicu považujú za svoj prechodný domov, ale aj celebrity, vstupenka stála 1000 Sk, bol tam aj vtedajší pán prezident, vyzbierali 220 tis. Sk, z ktorých zrealizovali opravu krovu, muriva na spomínanom dome, ako to dodnes môžu všetci na vlastné oči vidieť. Podľa slov členky SBŠ ‘91 Kataríny Voškovej, ktorá bola medzi organizátormi, aj oni mali malú dušičku, či sa akcia podarí, či ľudia (a usporiadatelia si dali tú námahu osloviť každého osobným listom) prídu. Podarilo sa. Navyše sa konala aj aukcia výtvarných diel.

Nedávno, v sobotu 15. mája sa konal taktiež benefičný koncert na podporu revitalizácie Banskej Štiavnice. Už zverejnená informácia, že zisk bol 32 tisíc Sk naznačuje, že tento benefičný koncert bol veľmi odlišný od iných benefičných podujatí… Veď len honorár pre účinkujúce skupiny (a nie hocijaké!) musel vysoko prevýšiť sumu 32 tisíc korún, ktorá prišla z tejto benefičnej akcie na obnovu pamiatok. V podstate tržby ani nemohli byť vysoké, keďže netradične tí, ktorí bývajú pozvaní práve preto, aby prispeli, čiže všetky celebrity – mali vstup ZDARMA. Platili teda iba obyvatelia Štiavnice – a tí majú dnes naozaj hlboko do vrecka. Preto sa ani nečudujme, že ich tak málo prišlo – na koncerte bolo 124 platiacich divákov… Možno si aj vy položíte otázku, či išlo naozaj o BENEFIČNÝ koncert a či naozaj jeho zámerom bolo PODPORlŤ obnovu Banskej Štiavnice. Ani prítomnosť pána prezidenta, ako sa sluší na benefičnej akcii, nepomohla.

Tentoraz však nemáme nijaký dôvod sypať si popol na hlavu. Koniec koncov – nemáme ani dôvod kritizovať. Išlo skôr o súkromnú príležitostnú akciu. Veď ak niektorý súkromný sponzor chce minúť svoje súkromné peniaze, má právo, aby si vybral spôsob, akým ich minie. Škoda však tej organizátorskej práce mnohých, ktorí zabezpečovali túto akciu ako nádej pre Štiavnicu. Pretože naše mesto financie na obnovu pamiatok naozaj potrebuje. Ale – snáď nabudúce. Samotná myšlienka, ktorá sa zrodila – usporiadať každoročne benefičný festival Hudobný tajch nie je zlá. No hlavne organizácia (v tomto prípade však nie štiavnická) by potrebovala – revitalizáciu.

Iva Hanková

Zdroj: Štiavnický život č. 10/IV, 31. 5. – 14. 6. 2004

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články