Baštu v historickom opevnení otvoria pre verejnosť

Obrázok k článku

Baštu pri Bernolákovej bráne v historickom opevnení Trnavy po rekonštrukcii interiéru v nedeľu 8. novembra sprístupnia pre verejnosť. Združenie Kompánia trnavských žoldnierov na troch podlažiach predstaví repliky dobového nábytku, výzbroje, pracovných nástrojov a oblečenia. V nedeľu môžu návštevníci ochutnať aj niečo z dobovej kuchyne. Chýbať nebude prezentácia mestskej posádky mesta Trnava z obdobia vrcholného stredoveku. Bašta pri Bernolákovej bráne bude podľa Mateja Jurana z Kompánie trnavských žoldnierov otvorená pre verejnosť raz do mesiaca.

 

Trnavské mestské opevnenie, ktorého súčasťou je aj baštová veža na frekventovanom mieste pri Bernolákovej bráne, je dodnes dobre zachované, Trnava do jeho údržby investuje pravidelne nemalé čiastky peňazí. Samospráva chce čo najviac využiť turistický potenciál tejto pamiatky, preto pripravuje sprístupnenie koruny niektorých častí tehlových hradieb pre turistov. Baštovú vežu pri Bernolákovej bráne má vo výpožičke občianske združenie Kompánia trnavských žoldnierov, ďalšiu na Františkánskej ulici Trnavský šermiarsky cech. Pôvodne bolo v historickom opevnení 35 podobných veží.

 

Trnavské hradby z 13. a 14. storočia patria medzi najstaršie tehlové opevnenia na Slovensku. Opevnenie malo obdĺžnikový tvar s rozmermi 800 x 700 m. Vytvorilo priestor 56 hektárov, čím sa Trnava zaradila v 13. storočí medzi najväčšie mestá v strednej Európe. Múr opevnenia bol miestami až 10 metrov vysoký a 170 – 230 cm široký s 35 štvorpodlažnými vežami. V opevnení boli štyri brány, dve na južnej a dve na severnej strane. Okrem týchto brán boli dve malé bránky, tzv. fortne pre peších vo východnej a západnej časti opevnenia.

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články