Barokovú záhradu na Bratislavskom hrade otvoria po 230 rokoch

Obrázok k článku

Po viac ako 230 rokoch sa na Bratislavský hrad vráti baroková záhrada, verejnosti ju sprístupnia ešte na jar tohto roka. Ako agentúru SITA informoval Odbor komunikácie s médiami a verejnosťou Kancelárie Národnej Rady (NR) SR, vrcholovou úpravou hradných záhrad je realizácia jej vernej kópie z rokov 1778 až 1780, keď barokovú záhradu zachytili na dvoch plánoch Hradu aj na mape mesta Bratislava. Snahou Kancelárie NR SR je, aby sa čo najviac priestorov upravilo ešte pred predsedníctvom Slovenska v Rade EÚ a aby Bratislavský hrad a jeho areál reprezentoval Slovenskú republiku počas tohto podujatia.

 

Vizualizácia záhrady prešla prísnym procesom schvaľovania historikov a architektov. Každý strom, múr aj socha má svoj historický význam. Baroková záhrada bude pozostávať z výsadby drevín podľa architektonicko-historického výskumu, zatrávnené plochy budú v kombinácii s pevnými štrkovými plochami. Exteriérové priestory barokovej francúzskej záhrady budú po rekonštrukcii slúžiť na oddych a relax pre návštevníkov Hradu.

 

Rekonštrukcia areálu Bratislavského hradu priniesla so sebou aj jedno významné prekvapenie, a to archeologické nálezy. Vďaka obnove priestorov Hradu budú tieto nálezy postupne tiež sprístupnené verejnosti. V objekte Zimnej jazdiarne bude možné vidieť torzo nálezu časti podlahy v origináli spôsobom otváracej podlahy nad nálezom (Rím I.). Nález pod gaštanmi bude verejnosti prezentovaný v samostatnej ochrannej krycej stavbe (Rím II.). Nález v severozápadnom bastione bude v objekte Zimnej jazdiarne v ochrannej krycej stavbe (Rím III.).

 

Záhrada na severnej strane paláca sa označuje ako Grand jardin (Veľká záhrada). V duchu barokového slohu bola symetrická a jej os vychádzala zo Sally terreny, a teda miestnosti na prízemí hradu otvorenej do záhrady, ktorá tvorila najvyššie položený bod. Salla terrena stála na mieste pôvodného pavilónu, bola však väčšia a mala slúžiť aj ako miestnosť na loptové hry. Bočné strany záhrady sa smerom nadol rozbiehajú, čím sa mal dosiahnuť v diaľkovom pohľade dojem rovnobežnosti. Záhrada mala náročnú reprezentatívnu úpravu, bola umiestnená na štyroch terasách prepojených schodiskami. Najnáročnejšia bol úprava na terase, ktorá nadväzovala na budovu paláca. Ornamenty sa vytvárali zo strihaného krušpánu v kombinácii s nízkym trávnikom a farebným pieskom. Po okrajoch lemovali celý obvod záhrady tvarované aleje stromov, pravdepodobne líp, ktoré vyznačovali aj trasu prechádzkových chodníkov. Druhá terasa s oporným múrom slúžila najmä na vyrovnanie výškového rozdielu a jej úprava bola pomerne jednoduchá. Jadrom záhrady bol tretia terasa, tvorili ju dva priestory obdĺžnikovitého tvaru s rovnakým vnútorným riešením. Štvrtá terasa tvorila logické ukončenie systému terás a je zakončená poloblúkom.

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články