Bardejovský jarmok s novou tradíciou – predstavovaním mestských cechov

Obrázok k článku

Bardejov bude žiť od štvrtka 27. augusta až do nedele jarmokom. Ide o 664. historický a 44. novodobý Bardejovský jarmok. Slávnostné otvorenie jarmoku sa uskutoční vo štvrtok o 16:00 predstavením tkáčskeho cechu.

 

Ako informoval primátor Bardejova Boris Hanuščak, tohtoročný jarmok odštartuje novú tradíciu – predstavovanie bardejovských cechov. V mestských archívoch objavili, že v roku 1407 bolo v Bardejove 51 cechov a okolo 150 remeselníkov. Na prepočet obyvateľov to bolo viac remeselníkov ako vo vtedajších Košiciach. Práve preto chce mesto cechom venovať významnejšiu pozornosť.

 

Každý rok dostane na Bardejovskom jarmoku jeden z cechov väčší priestor. „Začíname od najstaršieho a pre Bardejov najvýznamnejšieho, ktorým bol tkáčsky cech,” uviedol Hanuščak. Plátno z Bardejova sa predávalo po celej Európe. Kupci prinášali do Bardejova nové poznatky a prispeli k jeho ďalšiemu rozvoju. Hanuščák uviedol, že na najbližších 50 rokov majú o ústredný motív jarmoku postarané.

 

K Bardejovskému jarmoku patria aj sprievodné akcie. Jednou z nich, ktorá sa koná už po 23-krát, je odborný seminár na tému rekonštrukcií, obnovy a zachovania historických centier v mestách a obciach na Slovensku. Hanuščak ďalej uviedol, že návštevníci jarmoku sa môžu tešiť na viac ako 500 predajných stánkov. Mesto ani nedokáže pokryť záujem predajcov. „K jarmoku patrí aj ochutnávka vína a dobrého jedla,” uviedol primátor.

 

Organizátori v sprievodnom programe mysleli aj na milovníkov mnohých hudobných a zábavných žánrov. Pre deti sú pripravené kolotoče a množstvo atrakcií. Od štvrtka do nedele sa na pódiu vystriedajú Kandráčovci, Elton John revital, Adam Ďurica, Chinaski. Zlatým klincom záverečného večera bude vystúpenie speváčky Kristíny.

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Martin > Michalský jarmok

V nedeľu 2.októbra sa v Múzeu slovenskej dediny v Martine –Jahodníckych hájoch uskutoční ďalšie z cyklu XV.národopisného roka – tradičný Michalský jarmok. Predstavia sa na ňom viacerí ľudoví remeselníci a výrobcovia najmä z oblasti severozápadného Slovenska s ukážkami tradičných remesiel a výrob.