BARDEJOV: Vytvoria ľadové sochy a pripomenú si oslobodenie mesta

Obrázok k článku

Dve zaujímavé akcie čakajú v najbližších dňoch obyvateľov Bardejova. Vo štvrtok a piatok budú môcť v centre mesta obdivovať tvorbu ľadových sôch. V sobotu a v utorok 19. januára si pripomenú 71. výročie oslobodenia Bardejova a Bardejovského okresu. Agentúru SITA o tom informoval vedúci oddelenia kultúry Mestského úradu v Bardejove Martin Choma.

 

Ľadové sochy vzniknú počas dvoch dní priamo na Radničnom námestí v centre mesta. Vytvorí ich dvojica maďarských umelcov z dovezeného technického ľadu. Pôjde o tri diela. Tým prvým bude anjel s bardejovským erbom, druhým podobizeň rytiera Rolanda. “Tretia zatiaľ ostane prekvapením,” dodal Choma. Umelci budú na dielach pracovať počas štvrtka a piatka medzi 9. a 19. hodinou. Ak ich ľudia nezastihnú počas práce, ich diela ostanú na námestí v závislosti od počasia. “Veríme, že sa naplní predpoveď a trochu nám primrzne. Aj vďaka technickému ľadu by potom sochy mali vydržať niekoľko týždňov,” dodal vedúci oddelenia kultúry.

 

V sobotu 16. januára od 13. hodiny sa začnú oslavy 71. výročia oslobodenia Bardejova a Bardejovského okresu. Mesto si ho pripomenie rekonštrukciou bitky z 2. svetovej vojny, ktorá sa uskutoční pod hradbami Pod Veľkou Baštou pri autobusovej zastávke Krátky rad. Pôjde o moderovanú ukážku bojov v podaní vyše 130 členov zo 17-tich klubov vojenskej histórie zo Slovenska a Poľska. Napodobní fiktívny prielom frontovej línie jednotkami nemeckého Wehrmachtu v prvých dňoch Západokarpatskej operácie v oblasti severovýchodného Slovenska. Diváci budú môcť na bojisku okrem autentických súčiastok výstroja a výzbroje vidieť aj dobovú vojenskú techniku. Sprievodnými podujatiami bude fotografovanie sa s vojakmi, dobovým zbraňami a bojovou technikou ako aj spoločné hodovné oslavy víťazstva.

 

Oslavy budú pokračovať v utorok 19. januára od 14. hodiny kladením vencov pri Pamätníku vďaky na Námestí SNP. Následne v obradnej sieni Mestského úradu odovzdá primátor Bardejova Boris Hanuščák Ceny primátora mesta.

 

Foto: Z. Šinaľová

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články