Banská Štiavnica: Živý šach s novinkami

V sobotu 19. júla sa v Banskej Štiavnici uskutoční podujatia s názvom Živý šach. Už po štvrtýkrát sa proti sebe postavia oddiely bielych a čiernych, aby na šachovnici s rozmermi 12 x 12 m zviedli neľútostný súboj, ktorý musí mať víťaza. Štiavnických dobrovoľníkov dopĺňajú členovia skupín historického šermu Bojník a Sitnianski rytieri. 32 bojovníkov sa stane zhruba na hodinu majetkom dvoch špičkových slovenských šachistov Movsesjana a Markoša, ktorí rozohrajú partiu so zaviazanými očami.

Oproti minulým ročníkom podujatia nastalo niekoľko zmien. Partia živého šachu sa uskutoční až večer so začiatkom o 21.00 hod. a bude sa hrať pod umelým osvetlením, čo iste zvýrazní zážitok diváka. Trhy, ktoré sprevádzajú podujatie už od dopoludňajších hodín budú zamerané na interaktivitu s návštevníkom, so snahou vtiahnuť ho do deja a zabaviť počas celého dňa. Chýbať preto nebude alchymista, veštica, žobráčka, kaukliari, sokoliari, či predajná žena. Na svoje si prídu aj tí, ktorí majú radi šerm a historickú hudbu a tance, predstavia sa aj účinkujúci z Českej republiky. Pre deti sú nachystané súťaže a škola šermu, chodenia na chodúľoch, tvorivé dielne a iné prekvapenia.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Banská Štiavnica: veľký kultúrny víkend

Banskoštiavnické kultúrne leto pokračuje ďalšou zaujímavou sobotou, ktorej predvojom budú piatkové podujatia s témou českej kultúry. Okrem nich čaká na návštevníkov mesta i domácich remeselný jarmok, prezentácia moravskej ľudovej kultúry a vína, živý šach, folk a world music i cyklistický maratón.

SBM – Noc na starom zámku

(9.7., 17.7., 24.7., 7.8., 14.8., 11.9.)
Po úspechu v minulom roku sa aj v tomto roku rozhodlo Slovenské banské múzeum pripraviť pre návštevníkov mesta, ale aj Štiavničanov zaujímavé nočné divadelné prehliadky s názvom Noc na Starom zámku. Aj v tomto roku sa predstaví celá plejáda štiavnických ochotníkov.. Chýbať nebudú ani členovia skupiny historického šermu Bojník z Bojníc.

Cez víkend bude na Spišskom Hrade nočný hororový program

LEVOČA 23. júna 2004 (SITA) – Nočný hororový program Dracula uvedie cez víkend sériu podujatí na Spišskom hrade, ktoré pripravilo Spišské múzeum v Levoči na spestrenie expozície počas letnej turistickej sezóny. Na najväčšom slovenskom hrade sa predstaví Skupina historických scén Locus. Program bude súčasťou nočnej prehliadky Spišského hradu v piatok a sobotu so začiatkom o 21:00. Hrad bude počas nočného vystúpenia skupiny Locus osvetlený len fakľami. Po vystúpení potom opäť zapnú nočné osvetlenie. Agentúru SITA informoval manažér kultúrnych aktivít Spišského múzea Ľuboš Petruška. Skupina Locus bude na hrade vystupovať aj počas dňa.

Odpovede

  1. Banská Štiavnica: Živý šach s novinkami

    Na akcii Živý šach sedemnásty hráč sveta

    V sobotu 19. júla sa v Banskej Štiavnici uskutoční podujatie Živý šach. Vrcholom podujatia bude partia šachu hraná so zaviazanými očami a živými figúrkami. Stretnú sa v nej Sergej Movsesian a Ján Markoš.
    Sergej Movsesian má 29 rokov. Je polyglot, ovláda 8 jazykov. Pôvodne hrával za Gruzínsko, v súčasnosti žije v ČR a má slovenské občianstvo, a teda aj reprezentuje SR. V rebríčku SR je dlhodobo číslo 1. Jeho súčasný šachový rating je 2723, čo ho radí na 17.miesto vo svetovom rebríčku. V Banskej Štiavnici už hral partiu živého šachu trikrát a zatiaľ vždy zvíťazil.
    Ján Markoš je dlhodobo druhý hráč slovenského rebríčka a jeden z najväčších talentov slovenského šachu. 23-ročný hráč bude hrať v partii so živými figúrkami po prvýkrát.
    Súčasťou podujatia, ktoré bude prebiehať od dopoludňajších hodín a bude obsahovať okrem spomenutej hlavnej večernej atrakcie aj remeselný trh, vystúpenia hudby, šermiarov, tvorivé dielne a iné prekvapenia je aj medzinárodný šachový turnaj, ktorý prebieha od utorka 15. júla za účasti takmer štyroch desiatok hráčov.
    Viac informácií na http://www.livechess.sk a http://www.banskastiavnica.sk.

Comments are closed.