Baktérie vyčistili fresku zo 14. storočia

1. júla 2003 (SITA) – Milióny baktérií druhu pseudomonas stutzeri vyčistili známu fresku, ktorá zdobí obvodový múr starého zatvoreného cintorína v talianskej Pise. Ako informoval taliansky denník Corriere della Sera, milánskym vedcom sa podarilo vyčistiť špeciálne vybranými kultúrami baktérií už sotva rozoznateľnú maľbu Obrátenie svätého Efízia od nánosu stáročných nečistôt. Mikroorganizmy, ktoré sa živia výlučne glejom, hrdzou a inými organickými látkami, nechávajú farbu nepoškodenú. Keď sa baktérie nakŕmili, postierali ich mokrými špongiami a destilovanou vodou. Novou očisťovacou technikou plánujú zreštaurovať aj ďalšie známe fresky, ktorými je Pisa známa.
Informovala Tlačová kancelária Konferencie biskupov Slovenska.

(SITA, te;kh), 0410

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Kníhviazačská dielňa pre telesne postihnutých

BRATISLAVA 4. februára 2002 (SITA) – Občanom so zmenenou pracovnou schopnosťou vyšla v ústrety Diecézna charita v Nitre novou chránenou dielňou, zameranou na kníhviazačské práce. Projekt pod názvom Chránená dielňa svätého Jozefa zavŕšili po viacmesačnom budovaní v januári a v budúcnosti ho plánujú rozšíriť aj na ľudí so zdravotným postihnutím. Ako ďalej informovala Tlačová kancelária Konferencie biskupov Slovenska, dielňa poskytuje okrem kníhviazačských prác opravy a reštaurovanie starých kníh, misálov a modlitebníkov.

V Jeruzaleme odhalili vzácnu fresku z 12. storočia

V Izraelskom múzeu v Jeruzaleme verejnosti prvýkrát predstavili časť vzácnej fresky z 12. storočia, ktorá zobrazuje Ježiša, Pannu Máriu a Jána Krstiteľa. Stalo sa tak v pondelok 26. júla 2010 pri príležitosti znovuotvorenia múzea po trojročnej renovácii. Freska, ktorú objavili v roku 1999 v hrobke Panny Márie v Getsemanskej záhrade, mohla byť podľa odborníkov pôvodne až deväť metrov vysoká. Do dnešných dní sa z nej však zachovala iba spodná časť zobrazujúca nohy. V okolí Jeruzalema sa doteraz našli iba dve ďalšie podobné fresky, ostatné podľa archeológov zničili Saladinove vojská, ktoré dobyli Jeruzalem v roku 1187.

V Zemplínskom múzeu vystavujú evanjeliár z 15. storočia

1. decembra 2008 – V Zemplínskom múzeu v Michalovciach je po prvý krát na východnom Slovensku vystavený rukou písaný iluminovaný Baškovský evanjeliár z 15. storočia. Evanjeliár patrí medzi najstaršie vystavované pamiatky na výstave vzácnych liturgických kníh a predmetov, ktorú pripravil Spolok sv. Cyrila a Metoda.