Archeológovia objavili poklad, mince zo 17. a 18. storočia

Obrázok k článku

Archeológom sa v podtatranskej obci Lučivná podarilo objaviť poklad, vykopali tam malý hlinený džbán s 870 kusmi strieborných mincí. „Máme vyčistené asi dve tretiny mincí, zatiaľ najstaršia je z roku 1665 a najmladšia z roku 1733. Dominujú razby uhorské, ale sú tam aj sliezske, tirolské, dolnorakúske, moravské či razby olomoucského arcibiskupstva,“ povedal pre agentúru SITA archeológ z pracoviska Archeologického ústavu Slovenskej akadémie vied v Spišskej Novej Vsi Marián Soják. Ako prvé informovali o náleze Podtatranské noviny.

 

V Lučivnej robia archeológovia výskum systematicky, v minulosti tam podľa Sojáka našli ojedinelé novoveké nálezy. „Sem-tam sa objavila nejaká novoveká minca, ostroha, odznaky, toto však bolo pre nás veľké prekvapenie,“ uviedol Soják. Poklad sa podarilo objaviť v západnej časti. „Bol zakopaný na hrebeni nad jaskyňami, ktoré sa tam nachádzajú, asi 15 metrov od skupiny skál. Dotyčný vedel, kam to zakopať, aby sa k tomu mohol raz vrátiť, no už sa nevrátil,“ poznamenal archeológ. Podľa neho je len ťažké povedať, za akých okolností tam poklad zakopal. „Možno mince dotyčný ukryl pre nejaké nepokoje, možno ho prepadli na známej poštovej ceste, ktorá prechádzala obcou,“ nazdáva sa. Podľa Sojáka bol majiteľom mincí človek stredne zámožný, skôr z nižšej strednej vrstvy. „Nie sú to veľké nominálne jednotky, skôr nižšie, najvyššia hodnota je 15 grajciarov Leopolda I. Medzi striebornými mincami sa nachádza jedna medená, banský znak zo Španej doliny, ten je veľmi vzácny,“ doplnil.

 

Predošlé nálezy z Lučivnej mali byť zmapované aj v monografii obce, ktorá už mala ísť do tlače. „Stopli sme to, aby obyvatelia obce a čitatelia neboli ochudobnení o tento najnovší nález, a teda, aby sme to tam mohli doplniť,“ informoval Soják.

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Rozprávkový nález v Hybe!

Viac ako 200 strieborných mincí zo 17. storočia predstavuje unikátny nález.

HYBE – Toľko obávaný piatok trinásteho nakoniec predsa len znamenal šťastie! Práve v tento magický deň našli v obci Hybe neďaleko Liptovského Mikuláša priam rozprávkový poklad! Robotník Peter Erhardt tu pri kopaní kanálu objavil pod základmi kostola hlinený krčah plný strieborných mincí. Archeológovia tvrdia, že ide o nález s nevyčísliteľnou historickou hodnotou.

Na unikátny poklad viac ako dvesto historických mincí narazil v piatok trinásteho robotník Peter, ktorý v okolí kostola kopal odvodňovací kanál! V jeho blízkosti sa pohyboval už približne mesiac…

„Nemohol som uveriť vlastným očiam! Hlinený krčah bol asi 30 centimetrov pod zemou. Bol rozbitý a zakrytý skalou. Mince boli vysypané okolo v hline. Jednu som očistil a vtedy som na nej uvidel dátum 1690,“ hovorí o rozprávkovom náleze Peter Erhardt. Ten vzápätí krčah s mincami odovzdal tamojšiemu kostolníkovi Danielovi Lofajovi, aby ho do príchodu pamiatkarov uschoval.

„Na väčšine grajciarov bol zobrazený kráľ Leopold a na druhej strane Madonna s Ježiškom. V roku 1700 bola búrlivá a nepokojná doba aj v Hybiach. Mince tam zrejme zakopal kňaz alebo zámožnejší človek, aby ich skryl pred zlodejmi. A neskôr sa mu ich už zrejme nepodarilo vykopať,“ dodáva kostolník, ktorý sa zaoberá históriou obce. Podľa neho je to prvý takýto vzácny poklad, aký v Hybiach našli.

Nálezom sú nadšení aj žilinskí pamiatkari. „Nedá sa povedať, akú hodnotu tie mince mali, no v tom čase to musel byť slušný peniaz,“ potvrdil Martin Furman z Krajského pamiatkového úradu v Žiline. Mince by sa po expertízach a čistení mali objaviť v slovenských múzeách.