Archeologický ústav bude musieť prepúšťať, ohrozené sú výskumy

Koniec systematických archeologických výskumov na Slovensku, pozastavenie rozbehnutých projektov a prepúšťanie zamestnancov. Toto všetko hrozí Archeologickému ústavu na základe podkladov k návrhu rozpočtu na budúci rok z dielne ministerstva financií. Počíta s poklesom bežných výdavkov skoro na polovicu a mzdových prostriedkov na 82 percent oproti súčasnému stavu. Zároveň neobsahuje ani cent na systematický archeologický výskum. Predošlá vláda naň peniaze našla, bolo to po mnohých rokoch. Teraz hrozí, že sa opäť budú robiť len záchranné výskumy pri stavebných akciách, ktoré financujú investori. „Znova sa dostávame do situácie, že vedecký výskum na Slovensku nebude, pokiaľ nám ho niekto zo zahraničia nezaplatí. Môžeme skončiť tak, že budeme už iba jedna firma, ktorá bude robiť len záchranné výskumy a veda zostane bokom,“ povedal pre agentúru SITA riaditeľ Archeologického ústavu Slovenskej akadémie vied v Nitre Matej Ruttkay.

Ohrozené sú rozbehnuté systematické výskumy aj rôzne projekty, hovorí Ruttkay. Skončiť sa môže napríklad výskum hradiska v Bojnej v okrese Topoľčany, odkiaľ nálezy doslova prepisujú históriu Slovenska. Zároveň by mohli stroskotať plány na revitalizáciu a využitie areálu bývalých kasární pod Zoborom v Nitre, kde získal Archeologický ústav od armády 12 budov, ktoré však treba nutne zrekonštruovať. Ani ďalšie roky zrejme neprinesú zmenu, pretože výhľadové rozpočty až do roku 2013 zostavené ministerstvom kopírujú rok 2011.


„Podklady k rozpočtu, ktoré sme dostali z ministerstva financií, nás doslova vystrašili. Prakticky to znamená, že budeme musieť prepustiť 20 až 25 zamestnancov,“ uviedol Ruttkay. Vyberať ich chce podľa výkonnosti. Podľa riaditeľa Archeologického ústavu si treba uvedomiť, že keď zdatných vedcov raz pustia, už ich späť tak ľahko nedostanú, pretože sa uplatnia inde – či už doma alebo v zahraničí.


Výrazné škrty pocíti celá Slovenská akadémia vied. „Na Slovensku bude napriek tomu, že sa deklaruje budovanie vedomostnej spoločnosti, akadémia vied dosť výrazne postihnutá, skonštatoval Ruttkay. Poukázal na to, že v Čechách napriek kríze akadémii vied na rozpočet nesiahli, v Nemecku si vedecké pracoviská ešte prilepšia. „Prvé správy boli také, že nás skrátia o 12 percent, ale nekráti sa to, čo reálne akadémia v tomto roku dostala, ale pôvodný návrh ministerstva financií ešte pred schvaľovaním rozpočtu na tento rok. Takže v skutočnosti to je skoro 20 percent,“ skonštatoval Ruttkay.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

V Nitre bude Klenotnica s najvzácnejšími nálezmi zo Slovenska

V bývalých kasárňach pod Zoborom v Nitre má vzniknúť Klenotnica s najvýznamnejšími archeologickými nálezmi z celého Slovenska. Verejnosť v nej bude môcť po prvý raz vidieť cenné nálezy, ktoré boli doteraz schované v trezoroch. Budú medzi nimi predmety z drahých kovov, plastiky či vzácny originál Moravianskej Venuše z mamutoviny, ktorej vek sa odhaduje asi na 22 800 rokov. „Prezentácia bude zabezpečená proti krádeži aj proti poškodeniu nálezov,“ povedal pre agentúru SITA riaditeľ Archeologického ústavu SAV v Nitre Matej Ruttkay. Klenotnica bude súčasťou múzea, ktoré chce Archeologický ústav otvoriť v jednej zo svojich budov v areáli kasární v roku 2013, teda pri príležitosti 1150. výročia príchodu Cyrila a Metoda na naše územie. V múzeu bude stála expozícia venovaná obdobiu Veľkej Moravy.

Odpovede

  1. Archeologický ústav bude musieť prepúšťať, ohrozené sú výsku

    za bagristický štýl výskumov a spochybňovanie (konkrétne AÚ SAV: opevnneie Trenčín) by Vás mali vyhádzať DO HLAVY!

Comments are closed.