Žalmy Jána Silvána zaznejú po stáročiach v trnavskej bazilike

Silván Ján: Pieseň na prvý žalm, 1571 (wikipedia.org)

Unikátny koncert z tvorby renesančného autora Jána Silvána Písně nové na sedm žalmů kajících i jiné žalmy si môžu po stáročiach od ich vzniku premiérovo vypočuť návštevníci koncertu trnavského vokálneho súboru Vox aurumque 18. marca 2012 v Bazilike sv. Mikuláša v Trnave. Na organe bude súbor sprevádzať Stanislav Šurin, diriguje Hana Borbeli.

Silván je autorom hudby aj textov, tie sú písané v biblickej češtine. Zbierku duchovných piesní vydal v Prahe v roku 1571. Podľa Milana Schlossera z Vox aurumque práve biblická čeština ešte viac zjemňuje renesančnú hudbu, na ktorú sa spevácky zbor špecializuje.

Schlosser tvrdí, že Silván je rodákom z Trnavy, aj keď encyklopédie doteraz uvádzali ako jeho rodisko dedinu Borová pri Trnave. ,,Silván sa narodil v roku 1493, podľa všeobecne dostupných informácií obec Borovú založil Mikuláš Pálfi v roku 1589 na neosídlenej pôde,“ argumentuje Schlosser, ktorý pátral po životných osudoch básnika a hudobníka slovenského pôvodu. Trnavu ako rodisko Silvána spomína aj posmrtný epitaf na jeho rakve, aj keď historici ho doteraz spochybňovali.

Silván študoval na Viedenskej univerzite, pôsobil v Ivančiciach na Morave, v rokoch 1535 – 1536 sa vrátil do svojho rodiska. Tu pravdepodobne vznikla aj jedna z jeho najstarších piesní Z hlubokosti volám k tobě. Neskôr prichádza do Prahy, kde bol pisárom Jana Popela z Lobkovic. Po jeho smrti sa stal konšelom v Domažliciach, tu aj 14. februára 1573 zomrel. Je pochovaný v krypte kláštorného kostola, ktorá je zasypaná sutinou a preto nedostupná.

zdroj: Agentúra SITA

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Trnava a Ján Koniarek

Spomienkové stretnutie Trnavčanov pri hrobe sochára Jána Koniarka organizuje v piatok 4. mája o 16:00 na cintoríne na Ulici Terézie Vansovej občianske združenie Trnavské fórum.

V Zelenči majú unikátny organ s 1079 píšťalami

V kostole Narodenia Panny Márie v Zelenči pri Trnave majú unikátny klasický organ s 1079 píšťalami. Podobný organ naposledy postavili v roku 1912 v Dóme sv. Mikuláša. Organ slávnostne posvätili v nedeľu 28.6.2009 dopoludnia, popoludní ho verejnosti predstavil jeho staviteľ, rakúsky organársky majster Michael Walcker.

V Majcichove si pripomenuli život a tvorbu Jána Palárika

Pietna spomienka na národného dejateľa a dramatika Jána Palárika sa pri príležitosti 140. výročia od jeho úmrtia uskutočnila v sobotu 4. decembra 2010 v Majcichove pri Trnave. Po svätej omši v miestnom Kostole všetkých svätých sa konal pietny akt pri Palárikovom hrobe. Podujatie pokračovalo kultúrnym programom a prehliadkou pamätnej izby niekdajšieho majcichovského farára.