Noviny z Kvačianskej doliny – Jeseň 2005 (šindlovanie a kresanie)

Titulny obrazok

Piatkový seriál Kreše mlynár, kreše kameň (noviny z Kvačianskej doliny) 

Šindľovanie.

V utorok sme si s Trakym okresali nejakú tú strešnú latu a keď zasvietilo slniečko, pustil som sa do rozbíjania strechy. Aj som rozbil a začal šindľovať tri spodné riadky.

Pôvodné strešné laty prichytávané ku krokvám drevenými klinmi a kováčskymi hranatými klincami som šetril ako sa dalo a vymenil iba nutné minimum, z ktorého sa sypala hniloba.

Stredu som pokračoval v šindľovaní s Trakym a Jankom a štvrtok sa to naozaj rozbehlo, boli sme hore traja až štyria, ďalší podávali šindle a upratovali povalu a ukladali staré na kopu. Horné tri riadky dotiahol Pedro až piatok a tak sa moje proroctvo o štyroch dňoch do bodky splnilo a večer sa už konečne mohol spustiť strašný lejak (visel vo vzduchu chudák od utorka), ktorý pršal aj celú sobotu.

Prišiel gajdoš Marek a občas šindľoval, občas šindľe podával a občas nám pod strechou gajdoval: „Gajdošu, gajdošu, a ja tvoju dušu, prečo si gajdoval v nedeľu cez omšu?“ Milanovi sa najviac páčil malý psík, ktorý v Marekových gajdách občas zašteká. Aj bol zvedavý, že čo mu Marek dáva jesť.

Kresanie.

S chalanmi sme stiahli stromy a keď som tu osamel, tak som sa dal do kresania. Kresal som hranoly desať na dvanásť a dvojstranné osmičky, a z nakresaného materiálu som potom dorobil chýbajúce steny k vrátam pod gáter, prichytil ich vlastnoručne vyrobenými kovovými Lkami a operil doskami. Pomedzi to som si ešte zobytňoval horný mlyn a robil poličky do kredenca, skrine a špajzkasne a taktiež urobil nový hambálok a vešiak (namiesto v stene namlátených klincov!!!).

A ešte aj konštrukciu steny medzi dvoma piliermi k potoku, no už som ju nemal čím obiť. K píleniu sme sa na jeseň nedostali, lebo bolo málo vody. Takže až pri prvom odmäku. Pedro s Ivkou už aj nastavili píly na cólovky dosky a v strede na tridsiatku hranol a Pedro dal gáter do hornej úvrate. Akurát, že ja som rozšil remeň, lebo tá istá remenica mi hnala cingulár, keď som hotoval drevo na zimu.

Stavebné práce a iné poznámky o živote na Oblazoch od 12. 9. 2005, zapísal vtedajší stály obyvateľ mlyna Miro Čársky

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články