Deň otvorených dverí na Katarínke (5. júl 2014)

Titulny obrazok blogu uzivatela: harp

Deň otvorených dverí na Katarínke sa uskutoční aj tento rok na sviatok sv. Cyrila a Metoda. V sobotu 5. júla privítajú dobrovoľníci z projektu Katarínka a obce Naháč návštevníkov, ktorí chodia nielen z okolitých obcí a blízkeho okolia, ale aj zo vzdialenejších krajov. Prichádzať k nám môžu turisti po turistických značkách z Naháča aj vzdialenejších Dechtíc, ako aj z parkoviska pod Katarínkou, na ktoré sa dá dostať cez odbočku na ceste medzi spomenutými obcami.

Podujatie začína svätou omšou, ktorú budeme sláviť v jej ruinách o 10.30 hodine. Program bude pokračovať predstavením 20 ročnej histórie projektu a hraným divadlom. Program napokon vyvrcholí podávaním gulášu a cesnačky, či otvorením tvorivých dielní a cechov pre väčších i menších. Do organizácie podujatia sa tento rok zapojí aj obec Naháč, ktorý bude podávať občerstvenie a prezentovať jej bohatú históriu. Chýbať nebude ani turistické sprevádzanie po ruinách kláštora s výkladom. Zo spomínaných cechov sa môžete tešiť na archeologický, rezbársky cech, včelárstvo, maľovanie na tašky i drevo a iné ďalšie aktivity. Podujatie potrvá zhruba do 17:00. V Deň otvorených dverí bude k dispozícií v prípade potreby aj naša kyvadlová doprava – zelená
„kocábka“.

Tak ako minulý rok, aj tento rok očakávame mnoho návštevníkov, turistov a priaznivcov Katarínky, obyvateľov obce Naháč, rôznych vekových kategórií. Oddýchnuť si k nám chodia najmä rodičia s menšími aj väčšími deťmi, ľudia starší i mladší i tí, ktorí majú radi turistiku, či len prechádzku v prírode. „Podujatie je určené pre každého a každým rokom je čoraz obľúbenejšie. Teším sa, že nám tento rok pomôže s organizáciou aj obec Naháč.“ povedal hlavný organizátor Michal Novomeský. „Na Katarínku som chodieval ešte za svojich mladých čias a vždy bola v mojom srdci. Som rád, že ako obec vstupujeme do spolupráce s projektom.“ povedal Vladimír Kassa, starosta a pôvodný obyvateľ obce Naháč. Rok 2014 je pre Katarínku výnimočný, oslavujeme 20. výročie, odkedy sa ruiny kláštora začalo upravovať a zveľaďovať do dnešnej podoby. „Tento rok čaká Katarínku taktiež jubilejná, v poradí dvadsiata sezóna, v ktorej hlavnú úlohu pri záchrane ruín zohrávajú noví i skúsení dobrovoľníci.“ dodáva na záver Michal Novomeský.

Zrúcanina kostola a kláštora sv. Kataríny sa nachádza v CHKO Malé Karpaty, medzi obcami Dechtice a Naháč. V tomto roku oslavuje projekt 20 rokov, počas ktorých sa dobrovoľníci aktívne venujú záchrane historickej pamiatky, či zveľaďovaniu blízkeho okolia. Na záchranu ruín využívajú tradičné techniky miešania vápennej malty, murovania, škárovania, či kresania dubových trámov. Okrem toho za účasti archeológov a odborníkov objavujú históriu tohto zaujímavého miesta uprostred prírody.

 

Titulny obrazok blogu uzivatela: harp

 

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články